Ohjeita pennunostajalle

Onnittelut uuden Canth's pennun hankinnasta !

Tässä sinulle hieman ohjeita pennun hoitoon ja ruokintaan

Kasvatuskodissaan pentu on tottunut muihin kissoihin . Se on saanut elää normaalia perhe-elämää ihmisten ja muiden kissojen kanssa ja liikkua vapaasti kodissamme. Ethän sinäkään eristä sitä pysyvästi esim. omaan huoneeseen.

Uuteen kotiin saavuttuaan pentu saattaa olla aluksi hieman arka ja syödä huonosti , myös vatsa saattaa mennä löysälle / kovalle. Tämän pitäisi mennä kuitenkin ohi parissa päivässä . Jos kuitenkin olet huolissasi pennun kotiutumisen edistymisestä , ota yhteys ensisijaisesti kasvattajaan. Olen täällä sitä varten vastaamassa kysymyksiisi ja mielelläni muutenkin kuulisin jo muutaman päivä kuluttua miten pentu viihtyy uudessa kodissaan !

Ruokinta

Pentu on tottunut syömään seuraavia ruokia:Mush-lihapullia (raakaruokalisättynä vitamiineilla) Porsaansuikaleliha (raakana), sikanautajauheliha, sei , kermaviili , latz, whiskas , sheba, AlmoNature, Royal canin pussi ja purkkiruoat. Kuivaraksuja eri merkkejä: Royal Canin , Ciao Miao , Iams ,Nutro yms .

Ruokajuomana on ollut puhdas vesi . Jos haluat ruokkia kissaasi pelkästään lihalla, muista että se tarvitsee tällöin lisäksi vitamiineja ja kalkkia. ( esim Multicat )

Pentu on myös maistellut muita herkkuja, kuten : jogurttia, juustoa , raejuustoa, kinkkua , kalkkunaa yms. ihmisten ruokia. Penturuokia on hyvä syöttää n. 1 vuoden ikään asti. teollisia valmisruokia syöttäessäsi , pentu EI tarvitse lisävitamiineja . Kalkin tarpeen pentu saa silloin tällöin annettavasta kermaviilistä tai muista maitotuotteista.

Madotus

Nykyään suositellaan että ennen matolääkkeen antoa kissasta otetaan ulostenäyte 3. peräkkäisenä päivänä ja matolääke suunnitellaan tuloksen mukaan. Jos näyte on puhdas lääkitystä ei tietenkään anneta.

Rokotus

Pentu on rokotettu 2 x Purevax-rokotteella kissaruttoa ja kissaflunssaa vastaan . Seuraava rokotus on 1 . vuoden kuluttua . Päivämäärät näet rekisterikirjan takakannesta. Se kannattaa aina ottaa mukaan , jos ja kun käy eläinlääkärissä.

Kastrointi/sterilointi

Pentu kannattaa leikkauttaa hyvissä ajoin:) n. 6-10 kk on hyvä ikä

Lemmikiksi hankittu pentu kannattaa aina leikkauttaa jolloin elämä sen kanssa on kaikin puolin helpompaa.

Hygienia

Pentu on tottunut käyttämään hiekkalaatikkoa , jossa on käytetty mikrohiekkaa . Katollinen hiekkalaatikko on siistein , tosin tämä on makuasia  kissan kannalta se on ihan sama, kunhan laatikossa on riittävästi hiekkaa ja se puhdistetaan päivittäin . paakkuuntuva hiekka on kaikkein taloudellisinta ja kätevintä käyttää.

Turvallisuus

Uusi koti on jännittävä paikka, pieni pentu on utelias ja kiipeilee joka paikkaan!

Varmistu siis, että ikkunat ja ovet on kiinni (tai varustettu verkolla) jottei pentu pääse karkaamaan tai putoamaan. Myös wc:n kansi kannatta pitää alhaalla niin kauan kuin pentu on vielä pieni (alle ½ vuotias) pudotessaan pyttyyn se ei välttämättä pääse sieltä pois omin avuin ja voi vaikka hukkua !

Leikkaamatonta kissaa ei saa missään tapauksessa päästää ulos yksin!!!

Kissaa voi ulkoiluttaa valjaissa / ulkotarhassa. Mutta varaudu siihen , että kissa tottuessaan ulkoilemaan , alkaa myös nauttia siitä ja haluaa sinne silloinkin kun et jaksaisi ( esim. yöllä ) Merkkinä tästä voi olla esim. ovien raapiminen tai ovenkahvaan hyppiminen . Pennulla on mikrosiru , sen avulla kissasi voidaan tunnistaa jos se katoaa. Mikrosirun numerosta laitetaan tarra rekisterikirjaan.

Kynnet

Kissan kynnet on hyvä leikata n. kerran kuukaudessa. Ihan tavalliset kynsileikkurit käyvät. Napsauta vain vaalea kynnen pää pois , älä leikkaa liian paljon jottei kissa ala pelkäämään kynsien leikkuuta.

Raapimapuu / matto on tarpeellinen sisäkissalle ja säästää huonekalujasi (toivottavasti).

Turkinhoito

Pyhä birman turkki on silkkinen ja helppohoitoinen , kampaus silloin tällöin riittää lemmikkikissalle . Kissaa ei tarvitse pestä , ellei siihen ole erityistä syytä ( esim. sotkee itsensä kakkaan yms.) Kastroidulle kissalle kasvaa aikuisena melko pitkä turkki ja se saattaa mennä takkuun kaulan alapuolelta ja kainaloista , mutta säännöllinen kampaus auttaa yleensä tähänkin. Tiukat takut jotka eivät selviä kammalla, voi myös leikata tarvittaessa varovasti pois. Siivouksen kannalta on helpompaa jos hoidat ja harjaat/kampaat kissasi turkkia säännöllisesti !

Jos kiinnostut näyttelyistä , annan mielelläni erilliset ohjeet näyttelykissan turkin pesua ja laittoa varten ! Ota tarvittaessa yhteyttä !

Oma paikka ja lelut

Pentu tarvitsee oman "paikan" jossa se voi nukkua ja rauhoittua . Myös erilaiset lelut ovat tärkeä osa kissanpennun elämää , jottei sillä ole tylsää. Villalanka EI ole hyvä kissanlelu sillä se voi niellä sen ja se aiheuttaa mahdollisesti suolitukoksen. Kissan pesän olisi hyvä olla rauhallisessa paikassa , jossa se voi tuntea olonsa turvalliseksi ja halutessaan tarkkailla ympäristöään.

Tässä oli nyt hieman ohjeita kissasi hoitoon , mutta jos vielä jokin asia unohtui niin vastaan mielelläni kysymyksiisi pennun hoidosta !

Hyviä hetkiä sinulle ja uudelle pennullesi !!!

Toivoo : Kasvattaja